Yhdessä yritysten puolesta

Alkuperätodistus

Euroopan unionin yleinen alkuperätodistus

Euroopan unionin yleistä alkuperätodistusta (jatkossa Euroopanin unionin) voit hakea Hämeen kauppakamarista joko 3-osaisella lomakkeella, jonka kauppakamari leimaa tai sähköisesti eVientiasiakirjapalvelussa, jolloin voit tulostaa sähköisesti leimatun alkuperätodistuksen itse. Kumpiakin lomakkeita saat kauppakamarista. Lue lisää Euroopan unionin yleisestä alkuperätodistuksesta

e-Vientiasiakirjapalvelu - sähköinen asiointipalvelu ulkomaankaupan asiakirjoille

Alkuperätodistukset haetaan ensisijaisesti sähköisen E-vientiasiakirjapalvelun kautta.

Kauppakamareilla on käytössä sähköinen e-Vientiasiakirjapalvelu, minkä kautta asiakkaat voivat hakea sähköisesti vahvistusta alkuperätodistuksille ja muille ulkomaankaupan dokumenteille. Sähköinen vientiasiakirjapalvelu mahdollistaa nopean käsittelyn päätteeltä ja on paikasta riippumaton. Asiakirjat ja muut dokumentit ovat tallessa ja helposti löydettävissä sekä hyödynnettävissä pohjina uusille hakemuksille.

Vahvistettavat asiakirjat lähetetään palvelun kautta kauppakamarille, missä ne leimataan sähköisesti ja lähetetään palvelun kautta takaisin asiakkaalle. Asiakas voi tulostaa kauppakamarin hyväksymät ja leimaamat alkuperätodistukset sekä muut vahvistettavat dokumentit itse. eAlkuperätodistuslomakkeet ovat 2-sivuisia ja numeroimattomia. Palvelu vaatii rekisteröitymisen. Palveluun: https://www.e-vientiasiakirjat.fi/

Asiakirjojen käsinleimaaminen kauppakamarissa

Käsittelemme alkuperätodistushakemukset evientiasiakirjat sivuston kautta. Erityistapauksissa voidaan hyväksyä edelleen manuaalisia wordpohjallisia hakemuksia, mutta tällöin alkuperätodistuksen numero ei siirry ICC:n verification-nettisivulle eikä todistukseen tule erillistä akkreditointi leimaa. Lisätietoja alta "Ulkomaan kaupan asiakirjat - sujuvampaa vientiä" -materiaalista.

Alkuperätodistuslomake on määrämuotoinen ja juoksevalla sarjanumerolla varustettu lomake, mikä koostuu kolmesta (3) osasta/paperista:

- 1. sivu on alkuperäiskappale, mikä lähetetään tavaran mukana vientimaahan

- 2. sivu (keltainen) on kopiokappale, mikä on jäljennös viejän arkistoon

- 3. sivu (vaaleanpunainen) on hakemuslomake, minkä viejä allekirjoittaa ja mikä jää kauppakamarille

Voit tallentaa itsellesi Euroopan unionin yleisen alkuperätodistuslomakkeen pohjan (alla). Tutustu alkuperätodistuksen käyttö- ja täyttöohjeisiin. Täytä lomake ja tulosta se kauppakamarista saadulle numeroidulle alkuperätodistuslomakkeelle. Allekirjoita punainen hakemuslomake ja toimita todistus (3 sivua) kauppakamariisi leimattavaksi. Mikäli sinulla ei vielä ole lomakkeita, voit toimittaa lomakepohjan (doc) täytettynä kauppakamariin tulostettavaksi  ja käydä noutamassa valmiin todistuksen kauppakamarista.

Alkuperätodistuksen ohjeet pdf

[doc] Alkuperätodistuslomake

Ulkomaan kaupan asiakirjat - sujuvampaa vientiä materiaali