Yhdessä yritysten puolesta
15.06.2016 09:34

Vienti laski 11 prosenttia huhtikuussa

800x300

Suomen tavaraviennin arvo oli huhtikuussa Tullin ennakkotilaston mukaan lähes 4,3 miljardia euroa. Arvo laski 11 prosenttia verrattuna viime vuoden huhtikuuhun. Tammi-huhtikuussa vienti väheni kahdeksan prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Tuonti sen sijaan nousi huhtikuussa neljä prosenttia ja oli arvoltaan 4,5 miljardia euroa. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta laski neljä prosenttia verrattuna viime vuoteen.

Kauppatase oli huhtikuussa 225 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-huhtikuulle kauppataseen alijäämää tilastoitiin lähes 1,1 miljardia euroa. Viime vuoden huhtikuussa kauppatase kääntyi 475 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi, ja koko vuoden vaje supistui tuolloin 305 miljoonaan euroon.

Öljyjalosteiden viennin arvon lähes kaksi vuotta yhtäjaksoisesti kuukausittain jatkunut lasku taittui huhtikuussa. Jalosteiden viennin arvo kasvoi hieman verrattuna viime vuoden huhtikuuhun. Melkein kaikkien muiden tärkeimpien tavararyhmien vienti kuitenkin laski. Jyrkintä pudotus oli sähkötekniikan, metallien ja turkisnahkojen kohdalla. Ainoastaan sahatavaran vienti kohosi vertailukuukaudesta.

Myös öljyn tuonnin arvo kääntyi kasvuun huhtikuussa pitkään jatkuneen laskun jälkeen. Kokonaistuonnin kasvua viime vuoden huhtikuuhun verrattuna kuitenkin selittää eniten arvoltaan huomattava lentokonehankinta. Myös muiden kuljetusvälineiden tuonti vahvistui. Koneiden ja laitteiden, malmien ja rikasteiden sekä peruskemikaalien tuonti oli alamaissa.

Vienti EU-maihin laski huhtikuussa kuusi prosenttia, mutta tuonti EU:sta nousi prosentin. Myös tuonti EU:n ulkopuolelta suureni; nousua tuli yhdeksän prosenttia. Vienti EU:n ulkopuolelle sen sijaan laski 17 prosenttia. Tammi-huhtikuussa vienti EU-maihin laski kuusi prosenttia ja ulkokaupan vienti 12 prosenttia. Samalla ajanjaksolla tuonti EU-maista väheni kaksi prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta seitsemän prosenttia.

Vienti Ruotsiin kasvoi huhtikuussa, mutta heikkeni muihin tärkeimpiin kauppakumppaneihimme. Vienti Venäjälle väheni vain hieman. Tuonti Venäjältä kohosi huhtikuussa, ja taittoi kaksi vuotta kestäneen Venäjän-tuonnin kuukausittaisen supistumisen. Myös tuonti Ranskasta ja Yhdysvalloista suureni. Tuonti muista huomattavista tuontimaista laski vuodentakaisesta.

Tulli: Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto huhtikuu 2016 (PDF)

Luonut: Nina Karilahti | Viimeksi muokattu: 15.06.2016 09:41