Yhdessä yritysten puolesta
14.08.2014 12:20

Venäjä-pakotteet vaikuttavat joka toiseen Hämeessä toimivaan yritykseen

Hämeessä yrityksistä 16 % kertoo pakotteiden negatiivisten vaikutusten olevan merkittäviä. Viidennes vastaajista ei hyväksy pakotteita tai katsoo, että niiden pitäisi olla lievempiä.

Jokioisten Lankatehtaan hallituksen puheenjohtaja Jarno Nummen mielestä Suomen on oltava samassa linjassa EU:n kanssa. ”Vaikka on erittäin hälyttävää, että pakotteet vaikuttavat suomalaiseen yritystoimintaan ja varsinkin Venäjälle vientiä harjoittaviin yrityksiin, on muistettava Saksan ja Ruotsin tärkeys vientikumppaneina”, Nummi toteaa.

Yritykset seuraavat tilannetta tiiviisti – Vaikutukset tulevat viiveellä

Kanta- ja päijäthämäläisistä yrityksistä 76 % ei ryhdy toimenpiteisiin tässä vaiheessa, mutta seuraa tilannetta. Useat ovat huolissaan tilanteen mahdollisen pitkittymisen aiheuttamista negatiivisista vaikutuksista. Vastanneista yrityksistä 7 % etsii markkinoita muualta ja 4 % luopuu kokonaan suunnitelmista laajentua Venäjän markkinoille.

”Pakotteiden vaikutukset tulevat näkymään negatiivisena toiminta-alueemme talouskehityksessä”, sanoo Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n toimitusjohtaja Jukka Rantanen. ”Nyt täytyy toivoa, että talouspakotteet eivät tästä enää laajene ja nykyisetkin loppuisivat mahdollisimman pian”, Rantanen jatkaa.

”LADECin Venäjän yrityskehitysaktiviteetit ovat pääsääntöisesti sellaisilla toimialoilla, joihin pakotteilla ei ainakaan toistaiseksi ole suoraa vaikutusta. Näillä aloilla me rakennamme muun muassa Venäjän vientirenkaita, kuten aiemminkin ja tarvittaessa pyrimme lisäämään panostuksia niihin, mikäli asiakasyrityksillämme on sellaista tarvetta”, korostaa Rantanen.

Handelsbankenin Lahden konttorin johtaja Matti Nieminen kertoo, että pakotteiden vaikutukset eivät näy vielä konkreettisesti. ”Tilanteen pitkittyessä vaikutukset tulevat näkymään yritysten investointitarpeissa varsinkin, jos tuotantokapasiteetit ovat taloustilanteesta johtuen vajaakäytössä”, sanoo Nieminen.

“Yritykset eivät jätä Venäjän markkinoita. Toimintaa sopeutetaan yhdessä paikallisten asiakkaiden kanssa”, toteaa Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori.

Lisätietoja:
Handelsbankenin Lahden konttorin johtaja Matti Nieminen, p. 050 339 0979
Jokioisten Lankatehdas Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jarno Nummi, p. 0400 749 010
Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n toimitusjohtaja Jukka Rantanen, p. 044 749 9288
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Kirsi Aaltio, p. 044 330 4013
Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori, p. 050 553 5319

Kauppakamarien kysely lähetettiin yli 16 500 yrityksen toimitusjohtajalle tai vastaavalle henkilölle, joista 2684 vastasi kyselyyn. Vastausprosentti oli Hämeessä 19 %. Kysely toteutettiin 8.–12.8. eli heti sen jälkeen, kun Venäjä oli ilmoittanut vastapakotteista.

Valtakunnalliset tulokset: Miten Venäjä-pakotteet vaikuttavat suomalaisiin yrityksiin

Hämeen kauppakamarin tehtävänä on edistää yritysten toimintaedellytyksiä ja vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon yritysten kilpailukyvyn turvaamiseksi. Lisäksi Hämeen kauppakamari edistää alueensa yritysten verkostoitumista ja yhteistyötä sekä tarjoaa jäsenilleen tietoa, palveluja ja kontakteja. Hämeen kauppakamarin toiminta-alueeseen kuuluvat Päijät-Hämeen maakunta, Kanta-Hämeen maakunnasta Hämeenlinnan ja Forssan seutukunnat sekä Keski-Suomesta Kuhmoinen.

Luonut: Anonymous | Viimeksi muokattu: 27.11.2014 07:34