Yhdessä yritysten puolesta
22.04.2016 10:34

Oma passi ammatinharjoittamisvälineille

Oletko koskaan miettinyt, miten kansainväliset hevostapahtumat, taidenäyttelyt, musiikkikiertueet tai urheilukilpailut järjestetään? Kun matkustaa maasta toiseen ammatinharjoittamisvälineiden kanssa, on kiinnitettävä erityistä huomiota tavarankulun sujuvuuteen.

Kansainväliset suurtapahtumat liikuttavat paitsi ihmisiä, myös valtavia määriä tavaraa. Kun ammattilainen liikkuu ammatinharjoittamisvälineidensä kanssa, on myös tulliprosessit mietittävä tarkkaan etukäteen, sillä välineitä ei noin vain saa kuljettaa ulkomaille. Näistä velvollisuuksista ei voi luistaa, vaikka olisi maailman tunnetuin rock-tähti tai ammattiurheilija: ammatinharjoittamisvälineistä on tehtävä ilmoitus paikallisille tulliviranomaisille. Suurten urheilu-, taide-, tai tapahtumakiertuieden yhteydessä liikkuukin yleensä valtava määrä kalustoa. Tällöin oleelliseksi muodostuu mahdollisimman sujuva tavaroiden kuljetus.

Hollanti on historiansa ja sijaintinsa vuoksi aina ollut kansainvälisen kaupan edelläkävijä. Ei siis ole ihme, että yksi Euroopan etevimpiä vientiasiakirjojen asiantuntijoita löytyy juuri Alankomaista. Martin van der Weide on työskennellyt lähes koko uransa erilaisten vientiasiakirjojen parissa Hollannin kauppakamarissa. Hänen mukaansa ATA Carnet -vientiasiakirja on kätevin saatavilla oleva työkalu ammatinharjoittamisvälineiden väliaikaiseen vientiin.

ATA carnet on kansainvälinen tulliasiakirja, jolla voit väliaikaisesti viedä kyseiseen tulliyleissopimukseen kuuluvaan maahan näyttelytavaroita, ammatinharjoittamisvälineitä tai kaupallisia tavaranäytteitä. Ammatinharjoittamisvälineet voivat olla esimerkiksi toimittajan kuvauskalusto, urheilijan välineet tai bändin soittimet.

Lue koko uutinen täältä.

Lue lisää ATA Carnet -tulliasiakirjasta täältä.

Luonut: Laura Karlén | Viimeksi muokattu: 22.04.2016 10:38