Yhdessä yritysten puolesta
02.07.2013 08:28

Hämeen kauppakamari on huolestunut ammatillisten koulutuspaikkojen vähentämisestä Kanta-Hämeessä

Opiskelijamäärävähennyksiä kohtuullistettiin edellisestä opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotuksesta, mutta ei riittävästi. Vähennykset vaarantavat myös nuorisotakuun toteuttamisen Kanta-Hämeessä.

Suurimmat leikkaukset kohdistuvat Koulutuskuntayhtymä Tavastiaan (-160) ja Forssan Ammatti-instituuttiin (-120). Myönteistä on, että Kiipulan ja Faktian opiskelijamääriä ei leikata.

Koulutuksen aloituspaikkojen perusteena oltava työelämän ja yritysten tarpeet

Ammatillisen toisen asteen koulutus on tällä hetkellä suhteellisen hyvin toimiva koulutuksen osa-alue. Hyvät työelämäyhteydet ovat avainasemassa ammatillisten oppilaitosten koulutustarjooman kehittämisessä. – Hämeen kauppakamari katsoo, että koulutuksen aloituspaikkojen perusteena tulee olla alueen työelämän ja yritysten tarpeet, sanoo Aaltio.

Kanta-Häme sijaitsee keskellä Suomen voimakkaimmin kasvavaa aluetta. Toiselle asteelle siirtyvien nuorten ikäluokkien koko on Kanta-Hämeessä tällä hetkellä vain hieman laskeva. Ikäluokat lähtevät uudelleen kasvuun vuosikymmenen lopulla. Forssan seutu kamppailee pitkäaikaisen rakennemuutoksen kourissa. Koulutuksen ja sen myötä työpaikkojen ulkopuolelle jäävien nuorten määrä uhkaa alueella kasvaa voimakkaasti koulutuspaikkojen vähentämisen johdosta. Koulutuspaikkoja tarvitaan turvaamaan myös aikuiskoulutuksen tarpeet, erityisesti Forssan seudulla.

Kanta-Hämeessä järjestetään valtakunnallisesti merkittävää koulutusta mm. luonnonvara-, lasi-, jalkine-, maanmittaus- ja meijerialalla, samoin erityisopetusta. Maakunnan toisen asteen ammatillisista koulutuspaikoista reilua neljännestä voidaan pitää valtakunnallisena tarjontana.

Lisätietoja: Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Kirsi Aaltio, puh. 044 330 4013

Hämeen kauppakamarin tehtävänä on edistää yritysten toimintaedellytyksiä ja vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon yritysten kilpailukyvyn turvaamiseksi. Lisäksi Hämeen kauppakamari edistää alueensa yritysten verkostoitumista ja yhteistyötä sekä tarjoaa jäsenilleen tietoa, palveluja ja kontakteja. Hämeen kauppakamarin toiminta-alueeseen kuuluvat Päijät-Hämeen maakunta, Kanta-Hämeen maakunnasta Hämeenlinnan ja Forssan seutukunnat sekä Keski-Suomesta Kuhmoinen.

Luonut: Anonymous | Viimeksi muokattu: 27.11.2014 07:33